SOBOTA 27. 07. 2024
Menu

Navštivte Uherčice a Vratěnín

Půvabné obce na západě regionu si rozhodně zaslouží vaši pozornost. Když budete na Vranovsku, určitě nezapomeňte navštívit malebné Uherčice a Vratěnín.

Uherčice

Dominantou Uherčic je zámek s rozlehlým zámeckým areálem. Uherčický zámek se utvářel v mnoha různých epochách naší historie. Výsledkem je jedinečná kombinace stavebních slohů a historických nálad, díky které zámek v Uherčicích někteří označují jako „učebnici slohů“. Zámek je výjimečný také tím, že ačkoliv již několik let podstupuje postupnou rekonstrukci, je otevřený veřejnosti. Návštěvníci tak mohou vidět nejen jeho krásy, ale také si z blízka prohlédnout míru devastace této kulturní památky a sledovat proces památkové obnovy. K uherčickému zámku v posledních letech už neodmyslitelně patří každoroční dobročinný koncert Pavlína Senić a jejích hostů, který probíhá v rámci Hudebního festivalu Znojmo.

Když už se na uherčický zámek vypravíte, určitě si také projděte nádherný zámecký park a zahradu. Cestou vám určitě neujde malebný rybník uprostřed obce. Je to opravdu kouzelný pohled. Pokud hledáte místo pro dokonalý výlet na kole, právě jste jej našli.

Vratěnín

Když přijedete do Vratěnína, na první pohled je vám jasné, že tady o svou obec skutečně pečují. Krásně vyspravené fasády budov a udržovanost na vás dýchají ze všech stran. Po prohlídce Vratěnína se můžete vydat po stopách jednoho pořádného grázla. Neboli legendárního loupežníka Johanna George Grasela, jehož jméno dalo základ oblíbenému českému (a německému) slovíčku. Vratěnínský okruh Graselovy stezky je dlouhý asi 7 km a zavede vás mimo jiné k vyhlídce Bílý kříž, která nabízí dech beroucí pohled na údolí řeky Dyje. Skvělý výlet pro celou rodinu!

Přečtěte si další články z našeho blogu.

Mikroregion Vranovsko © 2014 Sdružení pro rozvoj a obnovu obcí Vranovska